The Determinants of Financial Development: Evidence From Bayesian Model Averaging - Horváth, Roman
Skúmame determinanty finančného vývoja na našej globálnej vzorke a využívame rôzne miery finančného rozvoja, ktoré hodnotia mieru hĺbky a efektívnosti finančných sprostredkovateľov. Na testovanie konkurenčných teórií s týmto zjednocujúcim rámcom používame priemerovanie inštrumentálnych premenných Bayesovských modelov. Po preskúmaní takmer 20 potenciálnych determinantov finančného vývoja zistíme, že najdôležitejší je právny štát, ako aj niektoré jeho zložky. Naše výsledky navyše naznačujú, že majetková nerovnosť nie je relevantná pre rozvoj bankového sektora, ale je pozitívne spojená s vývojom akciového trhu.