Empirical Study of the Slovak Labor Market in the Breakthrough Development Period - Pitoňáková, Renáta, 1967-
Globalizované ekonomické prostredie je realitou našej doby a voľný trh je jeho organickou súčasťou. V Európskej únii je voľný trh jedným z kľúčových pilierov jej fungovania. Voľný pohyb pracovnej sily, kapitálu, tovarov a služieb prispieva k dlhodobému a stabilizovanému ekonomickému a sociálnemu rozvoju. Osobitnú pozornosť si pri monitorovaní a analýze voľného trhu zasluhuje trh práce. Poskytnuté informácie odzrkadľujú trh práce Slovenska v rokoch 2000 – 2020, v ktorom krajina prechádzala výraznými sociálnymi a ekonomickými zmenami. Išlo o vstup do Európskej únie a eurozóny. Pokračovalo množstvo privatizačných projektov, ako aj modernizácia a budovanie nových obchodných kapacít.