Slovakia’s Changing Position Among Economies of the European Union and the World - Zagoršeková, Natália, 1991-
Ekonomická konvergencia bola počas krátkej histórie Slovenska ako samostatného štátu stredobodom pozornosti politikov a verejných činiteľov. Aj po členstve v mnohých významných medzinárodných organizáciách (napr. Európska únia, OECD, NATO) sa slovenský diskurz stále zameriava na porovnávanie s krajinami Vyšehradskej štvorky alebo s tzv. novými členskými štátmi EÚ. V tejto kapitole na základe niekoľkých rebríčkov relevantných ekonomických ukazovateľov popisujeme vývoj postavenia Slovenska v globálnom meradle (Index globálnej konkurencieschopnosti, Ľahkosť podnikania, HDP p. c.) alebo konkrétne medzi členskými štátmi EÚ (konvergencia k priemeru EÚ vo vybraných ukazovateľoch). Tieto zmeny vysvetľujeme aj v súvislosti so špecifickým vývojom slovenskej ekonomiky.