Operácia Eufor Althea v Bosne a Hercegovine - Vaššová, Tatiana
V 90. rokoch 20. storočia medzinárodné organizácie nadviazali úzke vzťahy s krajinami západného Balkánu, aby im pomohli vytvárať stabilné a prosperujúce demokratické krajiny a podporili ich na ceste k integrácii do EÚ a NATO. Priblíženie hlavných dôvodov vojenskej angažovanosti EÚ v Bosne a Hercegovine a opísanie hlavných dôvodov pokračovania vojenskej prítomnosti v tejto balkánskej krajine. Poskytnutie prehľadu o najdlhšej, takmer osemnásť rokov trvajúcej vojenskej operácii EÚ, EUFOR Althea a uzatvorenie jej možného budúceho vývoja.