Analýza vybraných indikátorov hodnotenia zmeny klímy na území SR (pre účely podpory rozvoja záchranných služieb) - Marková, Iveta
Vývoj klimatických zmien je hodnotený na základe trendov v dlhodobých časových radoch (1951 - 2018) jednotlivých klimatických prvkov, porovnania hodnôt jednotlivých rokov so štandardným obdobím v klimatológii 1961 - 1990. Zhodnotenie klimatických prvkov, a to produkciu skleníkových plynov, priemernú ročnú teplotu vzduchu, ročný úhrn atmosférických zrážok, index sucha a ročnej teploty pôdy (pôdny index) v rokoch 1881 - 2018. Slovensko prešlo výraznými zmenami vo všetkých sledovaných klimatických prvkoch. Najzásadnejšie zmeny nastali v rokoch 2017 a 2018.