The Trade-Off Between National Growth and Interregional Inequality: Three Decades of Regional Development in Slovakia - Rusnák, Jaroslav
Článok sa venuje otázkam regionálneho rozvoja na Slovensku, ktoré sú aj po 30 rokoch samostatného štátu stále aktuálne z hľadiska základného a aplikovaného výskumu. Vlády sú často postavené pred otázku kompromisu medzi národným rastom a medziregionálnymi nerovnosťami. Niekdajšia nejasná vízia prechodu ku kapitalizmu „bez prívlastkov“ sa premenila na realitu kapitalizmu závislého na priamych zahraničných investíciách (PZI), orientovaného na export. Postsocialistická transformácia je teda chápaná ako kombinácia inštitucionálnych zmien závislých od cesty a aktívnych zmien utvárania cesty na základe kľúčových rozhodnutí širokého spektra aktérov a inštitúcii. Tento vysvetľujúci kontext je nevyhnutný na pochopenie vzťahu medzi rastom a nerovnosťami.