The Role of Emotional Intelligence in Achieving Work Satisfaction and Life Happiness - Procházková, Katarína, 1983-
Meranie úrovne emocionálnej inteligencie a jej úlohy na pracovisku a v osobnom živote. Emocionálna inteligencia na pracovisku zlepšuje vedenie, tímovú prácu a riešenie konfliktov, čo vedie k produktívnejšiemu a harmonickejšiemu prostrediu. V osobných vzťahoch podporuje hlbšie prepojenie a lepšiu komunikáciu. Analýza štruktúry emocionálnej inteligencie podľa dotazníka na výskumnej vzorke 106 respondentov zo slovenského podnikateľského prostredia, zastávajúcich rôzne pozície v hierarchii spoločnosti. Na opis výskumnej vzorky bola použitá deskriptívna analýza, a boli testované dve hypotézy týkajúce sa pracovnej spokojnosti a životného šťastia. Obe hypotézy sa vo výskume potvrdili, čo značí silnú koreláciu medzi emocionálnou inteligenciou, spokojnosťou s prácou a osobným šťastím. Celkovo emocionálna inteligencia prispieva k duševnej pohode, efektívnej spolupráci a adaptívnemu riešeniu problémov, čo z nej robí kľúčovú zručnosť pre úspech v profesionálnom aj osobnom živote.