The Annual Inflation Rate and Inflation Targeting: A Different Perspective - Arlt, Josef
Centrálne banky používajú režimy ročného inflačného cielenia na dosiahnutie a udržanie cenovej stability. Ročná miera inflácie, považovaná za filter kĺzavého priemeru anualizovanej miery inflácie, však vykazuje nežiaduce štatistické charakteristiky, konkrétne časové oneskorenie a falošné cykly. Zdrojom cyklického procesu sú skoky a sezónnosť ln CPI a následne aj anualizovaná miera inflácie. Ročné cykly inflácie preto nemožno priamo ovplyvňovať a upravovať a bežne uplatňované politiky inflačného cielenia sú neúčinné. Ďalšia oblasť na zlepšenie je metodická. Bankové orgány sa zameriavajú na odhad sklonu modelu lineárneho deterministického trendu CPI, ale mali by sa zamerať na parameter sklonu. Ale tento prístup má aj slabé stránky.