Earnings Forecasts Accuracy: International Evidence of the Impact of the Covid-19 Pandemic - Calao, Susana
Covid-19 priniesol bezprecedentnú atmosféru neistoty na trhy, priemyselné odvetvia a firmy. Úloha analytikov je vždy dôležitá, ale ešte viac, keď existuje vysoký stupeň neistoty, keďže investori požadujú od analytikov viac informácií a včasné a presné predpovede, ktoré im pomôžu pri rozhodovaní. Hlavným cieľom tohto príspevku je preskúmať, ako pandémia ovplyvnila presnosť predpovedí v krajinách z rôznych geografických regiónov (Európa, Ázia, Severná a Latinská Amerika). Okrem toho sme analyzovali, do akej miery iné premenné (firemné, makroekonomické a premenné krajiny) ovplyvňujú chybu predikcie a hodnotili sme, či pandémia tento efekt modifikovala. Výsledky ukazujú, že chyba prognózy bola v roku 2020 vyššia v porovnaní s rokmi 2019 a 2021. Pozorujeme, že kríza vyvolaná pandémiou má významný vplyv na chybovosť prognóz analytikov vydaných 12 mesiacov pred koncom roka. Tento vplyv však už nie je významný pre prognózy urobené 3 mesiace vopred. Presnosť prognózy vysvetľujú aj ďalšie premenné, najmä znak ziskovosti spoločností, návratnosť vlastného kapitálu alebo vyhýbanie sa neistote. Okrem toho existujú významné rozdiely v chybách prognóz medzi krajinami zahrnutými do štúdie, ale tieto rozdiely boli pozorované vo všetkých troch skúmaných cvičeniach. To naznačuje, že rozdiely medzi krajinami nemožno pripísať výlučne pandémii Covid-19.