Rodičovský dôchodok od 1. januára 2025 - Mičudová, Tatiana
Rodičovský dôchodok bol zavedený, ako forma finančného priznania zásluh dôchodcom, ktorí počas svojho života vychovali deti a je poskytovaný prostredníctvom starobného poistenia. Tento nárok platí pre poberateľov starobného, invalidného, výsluhového dôchodku a invalidného výsluhového dôchodku za splnenia určitých podmienok. Od 1. januára 2025 bude rodičovský dôchodok zrušený a nahradí ho asignácia podielu zaplatenej dane, ktorú ustanovuje nový zákon č. 278/2024 Z. z. spolu s úpravou viacerých súvisiacich právnych predpisov. Hlbší pohľad na podmienky, ktoré sa týkajú tejto zmeny, a na nové spôsoby vyplácania dávok.