AI-Powered Immersive Learning: Transforming Tertiary Education - Knihová, Ladislava
Žijeme vo svete, kde je ľudská pozornosť vystavená tisíckam podnetov kratších, než je povestné rozpätie pozornosti zlatej rybky v akváriu. Slávna štúdia spoločnosti Microsoft zistila, že od roku 2000 sa priemerná dĺžka ľudskej pozornosti znížila z 12 sekúnd na 8 sekúnd. Týka sa to aj členov generácie Z a generácie ALPHA, často nazývaných „generácia druhej obrazovky“, pretože je v ich povahe používať viacero obrazoviek súčasne. Títo mladí ľudia považujú za náročné odfiltrovať nepodstatné podnety – a ich neschopnosť sústrediť sa plne zhoršuje ich študijný a pracovný výkon. Pedagógovia preto hľadajú spôsoby, ako svojich žiakov zaujať a pomôcť im efektívnejšie sa učiť. V súčasnosti je sľubným trendom imerzívne učenie poháňané AI, ktoré umožňujú technológie New Age (NAT). Táto koncepčná štúdia skúma, ako môže pohlcujúce učenie poháňané NAT riešiť výzvy, ktoré predstavuje klesajúci rozsah pozornosti a multitaskingové správanie medzi študentmi Gen Z a Generation Alpha. Štúdia skúma potenciál pohlcujúcich vzdelávacích prostredí na vytváranie pútavých, interaktívnych a personalizovaných vzdelávacích zážitkov, ktoré upútajú pozornosť a zlepšujú zameranie. Imerzívne učenie môže transformovať abstraktné koncepty na praktické skúsenosti integráciou NAT, čím sa podporuje hlbšie porozumenie a dlhodobé uchovanie. Článok navrhuje Imerzívny vzdelávací rámec na navrhovanie a implementáciu imerzívnych vzdelávacích skúseností vo vzdelávacom prostredí. Diskutuje o výhodách a výzvach tohto prístupu, v konečnom dôsledku sa zameriava na inšpiráciu nových pedagogických stratégií v súlade s potrebami digitálne natívnej generácie.