Two Decades of Efficiency Research in Czech and Slovak Banking in Retrospect - Boďa, Martin
Príspevok je tematickou analýzou 44 empirických štúdií, ktoré aplikovali hraničné techniky pri analýze efektívnosti českých a slovenských komerčných bánk. 44 článkov v časopisoch bolo extrahovaných z databázy Web of Science a klasifikovaných podľa prevládajúceho výskumného záujmu, metodologického usporiadania a hlavných zistení s cieľom určiť súčasný stav techniky a poskytnúť východiskový bod pre ďalší výskum v tejto oblasti. Hlavná výskumná agenda štúdií efektívnosti zameraná na české a slovenské bankovníctvo bola rozdelená do ôsmich relatívne kompaktných výskumných záujmov, ktoré sa historicky pohybovali od efektov transformačných reforiem až po efekty diverzifikácie aktív a príjmov. Prvú identifikovateľnú vlnu výskumu predstavovali zahraniční autori, ktorí sa zaoberali otázkami ekonomickej transformácie a jej dopadu na výkonnosť bánk, a trvala približne do roku 2013, kedy štafetu prešla do rúk autorov česko-slovenskej proveniencie.