Relationship Between Economic Complexity, Globalization, Energy Sources and Environmental Sustainability - Naimoğlu, Mustafa
Táto štúdia skúma vzťah medzi ekonomickou zložitosťou, globalizáciou, vzormi spotreby energie a emisiami CO2 v 12 rozvíjajúcich sa ekonomikách dovážajúcich energiu od roku 1996 do roku 2020. Pomocou panelovej analýzy údajov sa využíva model autoregresného distribuovaného oneskorenia (ARDL). Zistenia odhaľujú vzťah v tvare písmena U medzi ekonomickou zložitosťou a znečistením ovzdušia, čo podporuje teóriu environmentálnej Kuznetsovej krivky (EKC). Obnoviteľná energia preukazuje významnú schopnosť dlhodobo znižovať emisie CO2, zatiaľ čo používanie fosílnych palív zhoršuje zhoršovanie životného prostredia.