Innovation of the Education Process Towards Implementing AI Tools - Mikulcová, Petra
Umelá inteligencia (AI) transformuje vzdelávanie tým, že ponúka personalizované vzdelávacie skúsenosti, prekonáva tradičné bariéry a pripravuje študentov na budúcu pracovnú silu. Zvyšuje prispôsobivosť moderným vzdelávacím požiadavkám a obchodným trendom a zároveň posilňuje postavenie študentov aj pedagógov prostredníctvom inovatívnych nástrojov a metód. Náš článok skúma, ako študenti vnímajú AI, a mapuje, ako využívajú nástroje AI, pričom zdôrazňuje ich úlohu pri riešení výziev dnešného vzdelávacieho a profesionálneho života. Analýzou údajov zozbieraných prostredníctvom štruktúrovaného dotazníka sme identifikovali kľúčové témy vrátane užitočnosti, jednoduchosti použitia, postojov a obáv súvisiacich s AI. Tieto zistenia slúžia ako základ pre pochopenie úlohy AI vo vzdelávaní a jej potenciálu zlepšiť vzdelávacie skúsenosti a prispôsobivosť budúcim výzvam. Kruskal-Wallisove testy odhalili významné rozdiely vo vnímaní a používaní AI študentmi na základe demografických faktorov, ako je pohlavie, úroveň štúdia, socioekonomický status a miesto bydliska. Študentky hlásili väčšie ťažkosti s používaním AI, pričom zdôraznili vplyv historických rodových stereotypov obklopujúcich technológiu. Študenti magisterského štúdia, pravdepodobne vďaka svojej pokročilej akademickej expozícii, preukázali vyššiu sebadôveru a silnejší sklon používať AI na učenie. Socioekonomické pozadie a mestské bydlisko súviseli s podpornejšími postojmi k integrácii AI do vzdelávania a ochrany súkromia. Okrem toho študenti na svojej akademickej ceste uviedli častejšie používanie nástrojov AI na výučbu jazykov.