Daňový bonus na dieťa - Matlovičová, Iveta
Daňový bonus na vyživované dieťa, ktorý je upravený v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, predstavuje daňové zvýhodnenie od štátu, ktoré si zamestnanec môže uplatniť na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti, pričom prechodný pobyt dieťaťa nemá vplyv na uplatnenie daňového bonusu. Nárok na daňový bonus vzniká len v prípade splnenia zákonom stanovených podmienok, ktoré upravuje zákon o dani z príjmov. Od roku 2025 sú účinné viaceré legislatívne zmeny, ktoré majú dopad nielen na zmenu podmienok, po splnení ktorých vzniká nárok na daňový bonus, ale aj na samotný výpočet daňového bonusu.