Inkluzívne vzdelávanie ako výzva ku komplexnej spoločenskej a politickej zmene - Miškolci, Jozef
Politický, sociálny a konceptuálno-teoretický rozmer inkluzívneho vzdelávania. Jeho cieľom je explicitne prepojiť vedy o výchove a sociológiu prostredníctvom skúmania výskumných výstupov v oblasti inkluzívneho vzdelávania vyplývajúcich z vied o výchove, ktoré sa zaoberajú reprodukciou nerovností a diskriminácie na systémovej sociálnej úrovni. Zameriava sa na otázku spoločenských a politických dôsledkov koncepcie inkluzívneho vzdelávania. Poukazuje pritom na prekážky na spoločenskej úrovni, ktoré bránia implementácii inkluzívneho vzdelávania v podobe dominantného vnímania detí s ťažkosťami vo vzdelávaní zameraného na deficit; nedostatočnej medziodborovej a medzisektorovej spolupráce; a neoliberálnych hodnôt, ako sú súťaživosť a individualizmus, ktoré vedú k segregácii detí s horšími vzdelávacími výsledkami. V závere poukazuje na niektoré problematické aspekty koncepcie inkluzívneho vzdelávania pre širšie spoločenské a politické zmeny. Okrem toho tvrdí, že realizácia inkluzívneho vzdelávania môže byť udržateľná len vtedy, ak zahŕňa širšie spoločenské zmeny mimo oblasti vzdelávania.