Are Slovak Regions Ready for Crises? Analysis of Their Socio-economic Resilience - Korec, Pavol
Sociálno-ekonomické a politické systémy sa stávajú čoraz nestabilnejšími pod vplyvom rôznych nedávnych globálnych udalostí. Odolnosť územných celkov a ich schopnosť reagovať na nové výzvy je výrazne odlišná v medzinárodnom aj národnom kontexte. V predkladanej práci sa snažíme kvantifikovať úroveň sociálno-ekonomickej odolnosti krajov a okresov Slovenska, pričom hodnotíme jej stav v časových úsekoch (2010 a 2020) zachytávajúcich dve krízové ​​obdobia: globálnu hospodársku a finančnú krízu a nástup krízy spojenej s pandémiou SARS-CoV-2. Používame súbor indikátorov, ktoré odrážajú demografický, ekonomický, znalostný spoločenský, sociálny a verejno-správny kontext tejto odolnosti, ktoré definujú mieru pripravenosti (schopnosti reagovať) na reálne alebo potenciálne sociálno-ekonomické krízy.