Impact of Oil Price Shocks on Russian Macroeconomic Performance - Zeynalov, Ayaz
Táto štúdia skúma významný vplyv kolísania cien ropy na ekonomiky krajín vyvážajúcich ropu. Zatiaľ čo zvýšené ceny ropy môžu viesť k prílevu cudzej meny a výhodám pre krajiny vyvážajúce ropu, môžu vyvolať aj nepriaznivé účinky vrátane zníženia výrobných sektorov a straty cenovej konkurencieschopnosti v dôsledku zhodnocovania meny. Tento výskum sa zameriava na obdobie od 1. štvrťroka 2004 do 4. štvrťroka 2021, pričom skúma vplyv kolísania cien ropy na kľúčové makroekonomické ukazovatele v Rusku vrátane priemyselnej výroby, výmenných kurzov, inflácie a úrokových sadzieb.