Dynamic Interactions Between the Shadow Economy and Economic Policy Uncertainty: A Panel Var Approach - Cetin, Irem
Literatúra o ekonomickej neistote sa zamerala na účinky neistoty na formálnu ekonomiku. Napriek tomu sa podľa našich vedomostí doteraz nezaoberal vzťahom medzi neistotou a tieňovou ekonomikou. Tento článok preto analyzuje dynamický vzťah medzi neistotou hospodárskej politiky a tieňovou ekonomikou pomocou panelových vektorových autoregresných odhadov s využitím súboru údajov pre 21 krajín z rokov 1997-2018. Analýzy impulznej odozvy v tomto kontexte odhaľujú vzájomnú interakciu politickej neistoty a tieňovej ekonomiky.