Cultural Landscape Heritage of Ukraine – Conceptualisation, Structuring and Atlas Mapping - Polyvach, Kateryna
Cieľom článku je navrhnúť koncepčné a metodologické prístupy ku kultúrnej krajine Ukrajiny ako predmetu vedeckého výskumu, ktoré by smerovali k vytvoreniu elektronického atlasu. Výskum je založený na analýze a zovšeobecnení základných dokumentov o implementácii koncepcie kultúrnej krajiny do medzinárodného práva s cieľom ochrany kultúrneho a prírodného dedičstva, na analýze praktických skúseností jednotlivých európskych krajín (Španielsko, Česko a Slovensko) pri uplatňovaní konceptu kultúrnej krajiny v kontexte jej identifikácie, typológie, kartografickej vizualizácie a popularizácie kultúrneho a prírodného dedičstva, ďalej na analýze súčasného stavu legislatívnej, regulačnej, metodickej podpory a praktických výsledkov zabezpečenia ochrany a využívania kultúrnej krajiny Ukrajiny a na konceptualizácii a rozvoji definícií „kultúrnej krajiny” a „kultúrneho krajinného dedičstva” v kontexte ochrany kultúrneho a prírodného dedičstva.