Digitalizácia v prostredí miestnych samospráv, súčasnosť a výzvy do budúcnosti - Ľapinová, Erika
Téma digitalizácie rezonuje na Slovensku aj vo svete v podnikovom aj verejnom sektore. Je prirodzeným výsledkom technického, ekonomického a sociálneho rozvoja doma i vo svete s výraznými ekonomickými, sociálnymi a individuálnymi dopadmi. Slovensko aj Európska únia si v tejto oblasti stanovili strategické ciele a majú záujem ich napĺňať. V našom príspevku predkladáme tému digitalizácie čo najširšiemu okruhu čitateľov, pretože najmä z radov odbornej verejnosti sa ozývajú hlasy o neinformovanosti o problematike. Definujeme ho voči súvisiacim pojmom ako informatizácia (elektronizácia), inteligentné mestá a priemysel 4.0. V príspevku sa chceme zamerať na digitalizáciu v prostredí samospráv, uvádzame vybrané príklady možných digitálnych riešení zo samosprávnej praxe, ale zamýšľame sa aj nad výzvami a bariérami, ktoré v súčasnosti bránia uplatneniu digitálnych riešení v praxi samospráv, aby týmto spôsobom podporili implementáciu digitálnych riešení do praxe, a tiež poukázali na dôležitosť ďalšieho výskumu v tejto oblasti a načrtli jeho ďalšie smerovanie.