Development of the Czech-Slovak Border Area and Cross-Border Cooperation After 1993 - Jeřábek, Milan
Cieľom článku je predstaviť vývoj česko-slovenského pohraničia a výsledky analýzy v českej časti tohto pohraničia. Súčasťou 30-ročného vývoja je formovanie štátnej hranice, špecifiká pohraničia a cezhraničná spolupráca prezentovaná okrem iného euroregiónmi a európskymi zoskupeniami pre územnú spoluprácu. Analýza sociálno-ekonomickej situácie vychádza z objektívneho a subjektívneho pohľadu. Na deskripciu sociálno-ekonomickej situácie sú využité mapové výstupy projektu TA ČR „Vnútorné a vonkajšie periférie Česka“ (2020 – 2023). Vonkajšie periférie sa môžu v zásade stotožniť s pohraničnými regiónmi, pričom sa sleduje ich miera problémovosti vs. rozvinutosti.