Aktualizácia vymedzenia funkčných regiónov Slovenska: hierarchia, neurčitosť a využiteľnosť - Halás, Marián
Cieľom článku je vymedzenie alternatív funkčných regiónov Slovenska na základe denných tokov obyvateľstva do zamestnania v roku 2021 s využitím viacerých parametrov veľkosti a uzavretosti. Výsledné vymedzenia sú aktualizáciou vymedzení z predchádzajúcich cenzov z rokov 2001 a 2011. Postup je postavený na agregovaní základných územných jednotiek, ktorými sú obce, pričom do iteračného regionalizačného algoritmu vstupujú toky obyvateľstva medzi obcami vrátane tokov vo vnútri obcí. Pridanou hodnotou oproti predchádzajúcim štúdiám je vymedzenie funkčných regiónov na vyššej hierarchickej úrovni. Pre lepšiu názornosť sú v článku vizualizované absolútne hodnoty pravidelných denných tokov do zamestnania a v mapách aj Smartova interakčná miera. Cieľom je aj hodnotenie parametrov neurčitosti („fuzziness“) pre systém výsledných funkčných regiónov, t. j. určovanie miery príslušností obcí k regiónu, ktorého sú súčasťou.