Innovation Potential of SMEs and its Impact on Economic Performance in the V4 Countries - Žárská, Veronika
Malé a stredné podniky (MSP) sú kľúčové vo väčšine ekonomík. Hoci majú menej zdrojov ako veľké podniky, snažia sa byť aspoň rovnako konkurencieschopné. Inovácie sa, okrem iného, považujú za kľúčový faktor, ktorý prispieva ku konkurencieschopnosti a ekonomickej prosperite na mikro aj makro úrovni. V tejto súvislosti sa veľmi často monitoruje inovačná výkonnosť MSP a jej vplyv na národné ekonomiky. Zatiaľ čo v niektorých krajinách je počet inovatívnych MSP relatívne vysoký, v iných zostáva z rôznych dôvodov nízky. Väčšinou ide o krajiny, kde je aj ekonomický rast nižší. Cieľom článku je identifikovať vzťah medzi HDP na obyvateľa a podielom MSP zavádzajúcich inovácie produktov/obchodných procesov v krajinách V4, ako aj identifikovať dynamiku vývoja podielu inovatívnych MSP na celkovom počte MSP v týchto krajinách. Hlavnými zdrojmi údajov boli databázy Eurostatu a Európska hodnotiaca tabuľka inovácií (European Innovation Scoreboard). Získané údaje boli vyhodnotené pomocou korelačnej analýzy a jednofaktorovej analýzy rozptylu.