Elektronický monitoring v trestním řízení - Kořínek, Štěpán
Elektronické sledovanie osôb stále predstavuje v oblasti trestného práva v podmienkach Českej republiky, ale aj napríklad Slovenskej republiky, novum. Elektronický monitoring alias elektronická kontrola predstavuje procesný inštitút, ktorý umožňuje sledovať pohyb, nie však výlučne, obvinené či odsúdené osoby. V našich právnych podmienkach sa však jedná o komplementárny surogát/substitut, ktorý umožňuje nahradiť klasické mechanizmy a opatrenia ako napríklad väzbu či výkon trestu domáceho väzenia. Podstatným zostáva, že v ČR nejde o samostatne stojaci právny nástroj, ale vždy musí mať nejakú väzbu na iné trestnoprávne opatrenia či sankciu.