Immigrant Integration in the European Union - Grmanová, Eva
Hľadanie riešení otázok súvisiacich s imigráciou a integráciou prisťahovalcov je v súčasnosti v EÚ veľmi aktuálne. Imigranti integrovaní do trhu práce majú pozitívny vplyv na ekonomické výsledky hostiteľskej krajiny a jej trhu práce. Imigranti, ktorí si rýchlo nájdu zamestnanie a sú spokojní so svojou prácou, nezaťažujú finančný systém hostiteľskej krajiny. Naopak, nezamestnaní imigranti predstavujú finančnú záťaž pre ekonomiku. Identifikácia, ktoré krajiny EÚ sú najmenej zaťažené prisťahovalcami z hľadiska ich integrácie na trh práce. Krajiny sú hodnotené na základe ich celkového prínosu vyjadreného prostredníctvom prístupu váženého súčtu - multikriteriálna metóda rozhodovania. Celkový prínos je určený mierou zamestnanosti, podielom imigrantov, ktorí si našli prácu do troch mesiacov, a spokojnosťou s prácou medzi prisťahovalcami. Najvyšší celkový prínos bol pozorovaný v Poľsku, Českej republike, na Malte, v Maďarsku a na Slovensku.