Materská dovolenka a otcovská dovolenka - Petríková, Lucia
Materská dovolenka a otcovská dovolenka patria medzi dôležité osobné prekážky v práci na strane zamestnanca. Hoci obidva inštitúty majú vo svojom názve termín dovolenka, v žiadnom prípade nejde o klasický druh dovolenky v zmysle § 100 a nasl. zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov. Dôvod, prečo je to tak, spočíva v celodennej starostlivosti rodiča o novonarodené dieťa a je logické, že nemôže ísť v tomto prípade o dovolenku. Navyše zamestnanec počas materskej dovolenky a otcovskej dovolenky je hmotne zabezpečený podľa predpisov práva sociálneho zabezpečenia a nedostáva tak náhradu mzdy, ako je to pri klasickej dovolenke zamestnanca.