Slovakia's Roma Population and Unemployment: Does Public Transport Quality Matter? - Hluško, Richard
Zámerom článku je poukázať na skutočnosť, že územia s nízkou kvalitou verejnej dopravy na Slovensku do značnej miery zodpovedajú regiónom s vysokou mierou nezamestnanosti a vysokou koncentráciou rómskeho obyvateľstva. Hlavným cieľom je odhaliť vzťah medzi územiami s nízkou kvalitou a zlou dostupnosťou verejnej dopravy a oblasťami, kde sa vysoký podiel rómskej populácie spája s vysokou mierou nezamestnanosti na úrovni obcí. Zároveň sa článok snaží identifikovať z tohto pohľadu najzraniteľnejšie obce s vysokým podielom Rómov. Výsledky naznačujú výraznú polarizáciu územia Slovenska.