Long-Term Population Development of the South Bohemian Municipalities from 1869 to 2021 in the Perspective of Selected Factors - Nováček, Aleš
Článok sa zameriava na tri vybrané faktory ovplyvňujúce dlhodobý populačný vývoj (faktor polohy obce vo vzťahu k železnici, faktor územno-správnej funkcie obce a faktor populačnej veľkosti obce) v rámci južných Čiech v krajskom vymedzení. Analýzy v článku vychádzajú z údajov o počte obyvateľov zo sčítaní ľudu v rokoch 1869 až 2021. Článok sa zaoberá obcami, ktoré aspoň v dvoch sčítaniach prekročili hranicu 2 000 obyvateľov (104 obcí z celkového počtu 624 obcí). Použitými ukazovateľmi sú priemerný ročný prírastok počtu obyvateľov, index populačnej zmeny a index zohľadňujúci populačný vývoj sledovaného typu obcí oproti populačnému vývoju celého kraja.