Spatio-Temporal Changes in Rural Settlements: A Case Study of the Bošácka Dolina Valley - Najdený, Roman
Rozptýlené osídlenie predstavuje špecifickú formu, ktorej hodnota spočíva v obmedzenom výskyte, kultúrno-historickej hodnote a pozostatkoch chránených krajinných štruktúr v týchto lokalitách. Regiónom s rozptýleným osídlením je aj Bošácka dolina (Biele Karpaty, Západné Slovensko). Cieľom článku je analyzovať transformačné procesy rurálneho osídlenia v priestorovom kontexte, vrátane aproximácie počtu obyvateľov, prostredníctvom detailnej analýzy zastavanej plochy – budov v časovom horizonte približne 170 rokov. Súčasťou analýzy je aj podrobný prieskum funkčného využitia domového fondu vo vybranej časti skúmaného regiónu. Výsledky potvrdzujú celoeurópsky trend depopulácie rurálnych oblastí, pričom tieto tendencie sa ukazujú byť priestorovo diferencované aj v rámci Bošáckej doliny.