Transakčné náklady ako faktor kontrahovania verejných služieb - Murínová, Kristína
Rozhodovanie o tom, či zadávať verejné služby alebo ich spravovať interne, by malo zahŕňať analýzu transakčných nákladov, ktoré môžu tvoriť významnú časť celkových nákladov na zadávanie zákaziek. Napriek ich dôležitosti predchádzajúce výskumy naznačujú, že tieto náklady sú pri rozhodovaní často prehliadané, a to tak v slovenských samosprávach, ako aj v iných krajinách. Štúdia identifikuje súčasnú situáciu na Slovensku ohľadom transakčných nákladov, ktoré rozdeľujeme na ex-ante transakčné náklady a transakčné náklady vznikajúce počas zmluvného obdobia, konkrétne tie, ktoré súvisia so službou nakladania s komunálnym odpadom. Analýza na základe údajov z online prieskumu 254 obcí ukazuje všeobecný nedostatok informácií o týchto nákladoch z pohľadu obcí.