Nové prístupy k hodnoteniu riadenia klastrových organizácií - Madleňák, Adam
Klastrové organizácie zohrávajú kľúčovú úlohu pri riadení progresívneho rozvoja konkrétnych regiónov a zároveň slúžia ako kľúčový faktor pri zlepšovaní konkurenčného prostredia pre podniky. Vzhľadom na rôznorodý charakter ich operácií a rôzny vplyv naprieč ekonomickými sektormi sa používa prispôsobený model hodnotenia. Tento model využíva benchmarking ako metodický prístup na efektívne hodnotenie kvality ich riadenia. Príspevok sa zameriava na hodnotenie kritérií uplatňovaných na klastre, pričom zdôrazňuje naliehavú potrebu zvážiť ďalšie faktory, ako je efektívnosť využívaných prostriedkov a charakteristiky členov a ich dynamika spolupráce. Tieto prvky môžu pomôcť identifikovať optimálny pomer nákladov a výnosov na efektívne dosiahnutie cieľov organizácie.