Využívanie hotovostného a bezhotovostného platobného styku vo vybraných podnikoch maloobchodu v podtatranskom regióne - Zimermanová, Katarína
Predkladaný príspevok sa zaoberá využívaním hotovostných a bezhotovostných platieb v maloobchodných predajniach vo vybranom regióne v okolí Vysokých Tatier na severe Slovenska. Prezentuje čiastkové výsledky vlastného výskumu platobných preferencií vo vybraných individuálnych maloobchodných predajniach a vybraných maloobchodných predajniach nezapojených do medzinárodného reťazca. Vznikla so zámerom overiť predpoklad miznúcej potreby hotovosti. Získané výsledky sú spracované a prezentované pre vybrané kategórie maloobchodných predajní. Výsledky ukazujú, že väčšina predajní je pripravená prijímať od svojich zákazníkov hotovostné aj bezhotovostné platby, no niektoré obchody akceptujú iba hotovosť. Úloha hotovosti sa líši podľa typu transakcie a profilu spotrebiteľa. Použitie hotovosti alebo elektronickej platby sa líši v závislosti od typu transakcie a profilu predávajúceho a spotrebiteľa. Zameriavame sa na preferencie maloobchodných predajní.