Floodplain Identification in the Context of Flood Exposure of Marginalized Roma Communities - Jančovič, Marián
Cieľom článku je priestorová identifikácia riečnych nív v kontexte fluviálnych povodní ohrozujúcich marginalizované rómske komunity na Slovensku. Článok je vypracovaný na základe dát Atlasu rómskych komunít z roku 2019, ktoré sa pri vzorke 561 z celkovo 696 segregovaných komunít doplnili o presnejšiu priestorovú reprezentáciu v rámci katastrálneho územia ich priľahlej obce. Výsledky štúdie ukazujú, že až takmer tri štvrtiny zmapovaných segregovaných marginalizovaných rómskych komunít sa nachádzajú menej ako 100 metrov od vodného toku, viac ako polovica z nich sa nachádza bližšie ako 30 metrov od vodného toku a 14 komunít je situovaných na riečnej nive.