Volatility Spillover Effect from Energy Markets to Foreign Exchange Markets: The Case of Central and Eastern European and Eurasian Countries - Živkov, Dejan
Skúmanie nelineárneho prenosu rizika z trhov ropy a zemného plynu na devízové ​​trhy piatich dovozcov energie a jedného významného vývozcu energie. Podmienená volatilita sa rozdeľuje na prechodnú (krátkodobú) a trvalú (dlhodobú) časť a potom sú tieto volatility zakomponované do prepracovaného robustného lineárneho kvantilového regresného modelu. Zistenie, že efekt prelievania rizika je v krajinách strednej a východnej Európy (SVE) relatívne nízky, pravdepodobne preto, že uplatňujú režim riadeného pohyblivého výmenného kurzu. Na druhej strane je tento efekt vyšší pre Turecko a Rusko, čo platí najmä pre efekt z ropy na rubeľ v najvyššom kvantile. Deje sa tak preto, lebo Rusko dostáva najväčšie množstvo cudzej meny z vývozu ropy. Výsledky naznačujú, že krátkodobý efekt prelievania rizika je výrazne silnejší ako dlhodobý, čo znamená, že volatilita výmenného kurzu je určovaná najmä náladou na trhu. Výsledky rolovacej regresie sa veľmi dobre zhodujú s odhadovanými kvantilovými parametrami.