Superstar Firms and Labor Share Decline: The Role of Digitalization in France, Germany, Italy, and Spain - Oleš, Tomáš, 1996-
Tento článok skúma, ako koncentrácia trhu a veľkosť firmy interagujú s produktivitou práce, mzdami a podielom práce v štyroch európskych ekonomikách – Francúzsku, Nemecku, Taliansku a Španielsku – cez optiku hypotézy superhviezdnych firiem. Pomocou agregovaných údajov na úrovni firmy z CompNet a digitalizačných ukazovateľov odvodených z EU-KLEMS analýza odhaľuje, že podiel práce vykazuje silný negatívny a nelineárny vzťah s celkovou produktivitou faktorov, čo je v súlade s myšlienkou, že vysokoproduktívne superhviezdne firmy alokujú menší podiel pridanej hodnoty na prácu. Na úrovni odvetvia sa objavuje jasná pozitívna súvislosť medzi koncentráciou trhu a produktivitou práce a mzdami, zatiaľ čo koncentrácia negatívne koreluje s podielom práce.