Právní povaha potvrzení A1 o příslušnosti k právním předpisům - Štefko, Martin
Cieľom tohto príspevku je analyzovať právnu povahu potvrdenia o príslušnosti k právnym predpisom A1 v medznom prípade kamiónovej prepravy tovaru. Ide o prípad, keď dcérska spoločnosť medzinárodného koncernu regrutuje vodiča v Českej republike s cieľom využiť nižšiu cenu práce a získať tak komparatívnu výhodu na vnútornom trhu. Potvrdenie A1 je nepostrádateľnou súčasťou únijnej metódy koordinácie národných systémov sociálneho zabezpečenia. Hoci nejde o rozhodnutie, je právne záväzné, a to nielen v domovskom štáte, ale aj v hostiteľskom štáte. Napriek tomu nemožno ani v prípade potvrdenia A1 rezignovať na princípy právneho štátu a je nutné umožniť existenciu konania o určení príslušnosti k sociálnemu a zdravotnému poisteniu.