Labor Migration in Central Asia: Issues, Impacts, and Strategic Solutions - Kuldasheva, Zebo
Tento dokument skúma pracovnú migráciu v Strednej Ázii od roku 2013 do roku 2023 so zameraním na ekonomické a demografické faktory vrátane HDP na obyvateľa, nezamestnanosti, inflácie, remitencií a rastu populácie. Štúdia pomocou panelovej regresnej analýzy a teórie svetových systémov zdôrazňuje kľúčové faktory ovplyvňujúce migračné trendy, ako sú ekonomické rozdiely, spoliehanie sa na remitencie a zdieľaný jazyk alebo boders. Zistenia ukazujú, že z Kirgizska a Tadžikistanu je vysoká miera migrácie z dôvodu značnej nezamestnanosti a chudoby, zatiaľ čo Kazachstan vykazuje ekonomickú stabilitu, ktorá vedie k nižšej miere migrácie. Uzbekistan v posledných rokoch vykazuje pokrok v znižovaní migrácie prostredníctvom ekonomického rozvoja. Výsledky určujú potrebu cielenejších politík na riešenie ekonomických problémov, zníženie závislosti na prevodoch peňazí a podporu trvalo udržateľného rozvoja.