Slovakia and the Czech Republic: Inequalities and Convergences after the Velvet Divorce - Kahanec, Martin, 1977-
Hlavným cieľom príspevku je poskytnúť komplexný prehľad o meniacich sa nerovnostiach v príjmoch, bohatstve či vzdelaní v čase a ich sociálnych, politických a kultúrnych dopadoch v Českej republike a na Slovensku. Zahŕňa to vypracovanie naratívov a interpretácií špecifických pre jednotlivé krajiny, ktoré súvisia s vnútroštátnymi politikami a inštitúciami, ale aj komparatívne účty, ktoré objasňujú rozdiely pozorované medzi týmito dvoma krajinami. Pokiaľ to údaje umožňujú, príspevok pokrýva predovšetkým obdobie od roku 1980 po súčasnosť, pričom sa zameriava najmä na 90te a nulté roky.