Sustainable Development of Women Entrepreneurship in Selected Central European Countries - Barteková, Mária, 1992-
Regionálne rozdiely v podnikaní žien v strednej Európe na Slovensku, v Česku a v Poľsku. Analýza mestského a vidieckeho kontextu popri kultúrnych a ekonomických vplyvoch. Štúdia pomocou sekundárnych údajov Eurostatu a Svetovej banky skúma kľúčové premenné, vrátane HDP na obyvateľa, miery zamestnanosti, podielu ženských samostatných vlastníkov a skóre ukazovateľa podnikania. Analýza poukazuje na významné výzvy pre ženy - podnikateľky, ako sú obmedzené zdroje a príležitosti. Odporúčania zahŕňajú cielené politiky na preklenutie regionálnych rozdielov, zlepšenie prístupu k financovaniu a podporenie inkluzívnych podnikateľských ekosystémov. Cieľom týchto opatrení je zvýšiť prínos žien k udržateľnému hospodárskemu rastu a podnikaniu v strednej Európe.