Multiple-Criteria Decision Analysis for Electromobility: The Case of European Union Regions - Hajduová, Zuzana, 1974-
Ekologizácia hospodárstva znižuje environmentálne náklady efektívnejším využívaním zdrojov, zatiaľ čo nové technológie a techniky šetrné k životnému prostrediu pomáhajú zvyšovať zamestnanosť a dávajú ekonomike nový impulz. Environmentálna politika môže pomôcť dosiahnuť strategické ciele pre inteligentný, udržateľný a celkový rast. Predkladaná štúdia je súčasťou predmetu manažment zdrojov v súlade s predpokladmi trvalo udržateľného rozvoja. Štúdia si kladie za cieľ porovnať vývoj využívania elektrických vozidiel v krajinách Európy. Uvedenie stupňa rozvoja a rozdielov medzi krajinami môže byť nápomocné pri vypracovaní stratégie v tejto oblasti, a to tak pre jednotlivé krajiny, ako aj jednotnej stratégie pre región. Štúdia použila údaje z prieskumu uskutočneného za účelom práce na vzorke 312 ľudí z európskych krajín únie. V práci bola použitá komparatívna analýza a nástroje z oblasti viacrozmernej štatistickej analýzy. Na vyhodnotenie efektívnosti vybraných subjektov sú implementované modely založené na multikriteriálnej analýze. Výskum ukázal dôležitosť vnútroštátnych legislatívnych opatrení na podporu tohto druhu dopravy. Zamerali sme sa na porovnanie demograficky porovnateľných krajín ako Slovensko a Fínsko. Výskum ukázal, že elektromobilita je dobrou voľbou na zníženie emisií z osobnej dopravy. Je nevyhnutné, aby najslabšie krajiny museli investovať do infraštruktúry potrebnej na prevádzku elektrických vozidiel. Ide o dôležitý krok k dosiahnutiu väčšieho záujmu o tento alternatívny zdroj energie.