Assessment of Energy and Resource Efficiency Through Sustainable Planning, Construction, and Operation Using Building Information Modeling (BIM) - Jablonski, Melanie
Skúmanie významu Informačného modelu budovy (BIM) pre trvalo udržateľné plánovanie, výstavbu a prevádzku budov a infraštruktúr. Dôraz je kladený na hodnotenie energetickej účinnosti a efektívnosti zdrojov prostredníctvom využívania BIM na zníženie emisií CO2 a podporu udržateľnosti v stavebnom sektore. Článok sa zaoberá sektorom výstavby budov aj sektorom energetiky, najmä rozširovaním sieťovej infraštruktúry v stavebníctve. Napriek potenciálnym prínosom, tieto sektory čelia významným výzvam vrátane integrácie recyklovaných materiálov a zavedenia digitálnych stavebných denníkov, ako to vyžaduje Akčný plán EÚ pre obehové hospodárstvo a Taxonómia EÚ. Poukázanie na existujúce bariéry a príležitosti pri implementácii projektov založených na BIM a poskytnutie prehľadu o nevyhnutných opatreniach na dosiahnutie cieľov udržateľnosti.