Fiscal Reforms and National Competitiveness (the Case Study of Slovakia) - Janošková, Mária, 1965-
Príspevok je venovaný fiškálnym reformám na Slovensku. Vo vybraných oblastiach hospodárstva sa skúmali reformné opatrenia a ich vplyv na štátny rozpočet. O reformách sa vždy živo diskutuje. Na jednej strane sú zdôvodňované odbornými argumentmi, ale aj politickými predstavami a emóciami. Na druhej strane musíme vidieť, že reformy sa dotýkajú všetkých občanov, najmä detí, študentov, pracujúcich, nezamestnaných a dôchodcov. Príspevok obsahuje stručný prehľad najdôležitejších reforiem v rokoch 2002-2006 ako aj predbežné dopady na ekonomiku, obyvateľstvo a verejné financie. Cieľom tohto príspevku je popísať fiškálne reformy na Slovensku, priblížiť princípy, ktoré stáli za zmenami a zhodnotiť ich vplyv na konkurencieschopnosť krajiny. Cieľom je ukázať, ako hospodárska politika a reformy zmenili socioekonomický model na Slovensku a aké výsledky priniesli.