Analyzing the Threshold Relationship between Public Debt and Economic Growth in New EU Member States from Central and South Eastern Europe - Petkovski, Mihail
Tento článok skúma vzťah medzi verejným dlhom a ekonomickým rastom v 11 nových členských štátoch EÚ (NČŠ) zo strednej a juhovýchodnej Európy v období rokov 2000 – 2021. Skúmame potenciálny nelineárny (kvadratický) charakter tohto vzťahu v kontexte týchto rôznych krajín s rôznym ekonomickým, inštitucionálnym a finančným zázemím. Z dôvodu ich heterogenity ich rozdeľujeme do troch homogénnejších podskupín: krajiny juhovýchodnej Európy, Pobaltia a Vyšehradskej štvorky.