Application of selected environmental taxes in Slovakia and Hungary - Simonidesová, Jana, 1968-
Globálne environmentálne problémy predstavujú výzvu pre jednotlivé vlády a zároveň vytvárajú tlak spojený s rôznymi klimatickými dohodami, aby vlády hľadali spôsoby, ako znížiť environmentálnu záťaž, ale nespomaliť ekonomický rast krajiny. Bez zásahu vlády neexistuje trhový konsenzus medzi firmami a domácnosťami, ktorý by zohľadňoval iné záujmy ako ich vlastné. Štát by preto mal vystupovať ako regulátor vo vzťahu k životnému prostrediu na ekonomickom trhu. Cieľom príspevku je analyzovať environmentálne dane vo vybraných krajinách EÚ. V príspevku sa zameriame na podrobnú analýzu vybraných environmentálnych daní vo vybraných krajinách EÚ a definovanie hlavných rozdielov medzi stanovenými environmentálnymi daňami.