Classification of European Union Countries in the Context of Tax Burden: Cluster Analysis - Slezák, Jiří
Daňové zaťaženie ovplyvňuje množstvo oblastí vrátane ekonomického a finančného správania sa právnických aj fyzických osôb. Cieľom článku je zatriediť krajiny EÚ do skupín na základe vybraných ukazovateľov daňového zaťaženia. Krajiny, ktoré vstúpili do EÚ najneskôr, patria do skupiny krajín, ktoré sa vyznačujú nižším daňovým zaťažením. Naopak, väčšina štátov, ktoré vstúpili do EÚ skôr, patrí do skupiny krajín s vyšším daňovým zaťažením. Vo všeobecnosti možno povedať, že krajiny sa zhlukujú aj na základe geografických či politických charakteristík. Zhlukovou analýzou sa preukázalo, že v daňovej oblasti sú medzi štátmi výrazné rozdiely a k harmonizácii nedochádza, čím vzniká ďalší priestor na harmonizáciu daní.