Sucho v letných mesiacoch jún a júl 2022 - Blaškovičová, Lotta
Téma sucha aktuálne rezonuje Slovenskom, nakoľko naša krajina, podobne ako veľká časť ostatných krajín Európy, je tento rok zasiahnutá plošným výskytom meteorologického, pôdneho a hydrologického sucha, a to v pomerne dlhom trvaní. Hodnotenie stavu v júni a júli 2022, a to na základe porovnania aktuálnych mesačných hodnôt (na základe operatívnych údajov) s dlhodobými hodnotami za referenčné obdobie, ale aj dosiahnuté extrémy. Konštatácia na základe výsledkov, že situácia je naozaj vážna, nakoľko hodnoty sú výrazne podpriemerné a deficit vody v povodiach je dlhšieho trvania (viac mesiacov), čo sa negatívne prejavilo napr. aj v stave biotopov a v poľnohospodárstve.