Vstup do prvého manželstva na Slovensku – staré a nové súvislosti - Šprocha, Branislav
Longitudinálna prierezová a kohortová analýza sobášnosti slobodných mužov a žien na Slovensku. Analyzovanie kvantity a tempa a tiež identifikovanie hlavných trendov od začiatku 20. storočia po súčasnosť. Pomocou špeciálnej analýzy procesu odkladania a rekuperácie sa snažíme odhadnúť aj možné scenáre vývoja kohortných mier sobášnosti mužov a žien narodených od polovice 70. rokov 20. storočia do druhej polovice 90. rokov 20. storočia. Rovnako dôležitá je otázka, ako sa zmenilo časovanie na regionálnej úrovni. Sme svedkami pretrvávania regionálnych rozdielov alebo konvergenčných tendencií? Došlo k zmenám v priestorovej štruktúre regiónov so skorším alebo naopak neskorším vstupom do manželstva? Slovensko historicky patrí medzi krajiny, ktoré sa vyznačujú skorým nástupom na sobášnu trajektóriu a vysokou intenzitou sobášnosti. Vzor skorého a takmer univerzálneho sobáša sa ešte viac upevnil v dôsledku špecifických podmienok predchádzajúceho politického režimu. V nových spoločenských, politických, kultúrnych a ekonomických podmienkach po roku 1989 však nenašiel svoje miesto a veľmi dynamicky sa od neho upustilo. S tým súvisel výrazný pokles intenzity prvých sobášov, ako aj zvýšenie priemerného veku pri prvom sobáši. Výsledky výskumu.