Personality Traits and Covid-19 Vaccination Status in Slovakia: The Role of Trust in Health Institutions, and Covid-19 Pseudo-Science and Conspiracy Beliefs - Halama, Peter
Štúdia, ktorá sa zameriava na osobnostné črty veľkej päťky ako prediktory očkovacieho statusu proti Covid-19 v slovenskej populácii. Účastníkom bol administrovaný osobnostný test Big Five BFI-2-S a položky týkajúce sa pseudovedy o očkovaní, konšpiračných presvedčení a dôvery v zdravotnícke zariadenia. Uvádzali tiež svoj stav očkovania podľa Covid-19. Výsledky ukázali, že po kontrole pohlavia, veku, vzdelania a sociálneho postavenia. Vplyv súhlasnosti na stav očkovania bol sprostredkovaný nízkymi úrovňami pseudovedeckosti a konšpiračných presvedčení podľa Covid-19 a vyššími úrovňami dôvery v zdravotnícke zariadenia.