Alternativní pohled na ceny: v Česku jsou elektřina i plyn levnější než průměr Evropy - Gavor, Jiří
Pri elektrine a plyne sú koncové ceny pre domácnosti, malé podniky aj veľkoodberateľov dlhodobo pod priemerom porovnávaných krajín. Vyplýva to z odbornej štúdie poradenskej spoločnosti ENA, ktorá porovnala aktuálne ponúkané cenníky 749 dodávateľov z 12 európskych krajín. Celkom bolo do analýzy zahrnutých takmer 14000 produktov a porovnanie zahrňuje všetky položky, ktoré zákazníci platia, vrátane silovej zložky, marže obchodníka, regulovanej časti, daní a ďalších platieb, ako sú napríklad príspevky na obnoviteľné zdroje a podobne. Štúdia poskytuje alternatívny pohľad na ceny energií voči dátam publikovaným v Eurostate.